Sıkça Sorulan Sorular
Otoyol Hakkında
Köprünün uzunluğu nedir? Köprü kaç metre?
1915Çanakkale Köprüsü; 2023 metre orta açıklık, 770'er metre yan açıklıklar ve 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile toplam 4.608 metre uzunluktadır.
1915Çanakkale Köprüsü'nün öne çıkan teknik detayları (en'leri) nedir?
2023 metre orta açıklığı ile dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü unvanına sahip 1915Çanakkale Köprüsü, 334 metrelik tepe noktası yüksekliği ile de dünyanın en yüksek kuleli asma köprüsü unvanına sahiptir.
Ayrıca 45 m genişliğindeki ikiz tabliye sistemi Türkiye’de ilk kez 1915Çanakkale Köprüsü’nde uygulanmıştır.
1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu hangi simgeleri içeriyor?
- 1915Çanakkale Köprüsü’nün kulelerinin kırmızı beyaz rengi al bayrağımızı temsil etmektedir.
- İki çelik kule arasındaki 2023 metrelik orta açıklık Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Kuruluş Yılı’nı sembolize etmektedir.
- Deniz seviyesinden itibaren 318 metrelik çelik kuleleri Türk milletinin bağımsızlığını kazanmasındaki en önemli tarihlerden biri olan 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin kazanıldığı 18 Mart 1915’i işaret etmektedir.
- Kulelerin üzerinde yer alacak top mermisi replikaları dünya tarihinin dönüm noktalarından biri olan Çanakkale Savaşı’nın en kritik eylemlerinden birine Seyit Onbaşının taşıdığı 215 kg ağırlığındaki top mermisine ve Türk Milletinin bağımsızlığına işaret eder. Top mermisi replikaları ile kule yüksekliği 334 metredir.
- Köprünün beyaz renkteki bağ kirişlerinde Klasik Türk Mimarimizin yaygın örneklerinden yola çıkılarak nervürlü desen uygulanmıştır.
- Viyadük ayaklarında Çanakkale Şehitler Abidesi’nden esinlenen özel tasarım uygulanmıştır.
Köprü tabliyesi deniz seviyesinden kaç metre yükseklikte? Köprünün altından geçebilecek gemi yüksekliği nedir?
1915Çanakkale Köprüsü tabliyesinin en düşük noktadaki yüksekliği yaklaşık 83 metredir. Uluslararası standartlara uygun olarak gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda yeni ticari gemi seyrüsefer hattı ve yüksekliği belirlenmiş ve 14 Ağustos 2019 tarihli Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Yönetmeliği ile yürürlüğe konmuştur. Bu yönetmeliğe göre köprünün olduğu bölgede yeni seyrüsefer hattı navigasyon genişliği 70 metre yükseklik ve 1600 metre genişlik olacak şekilde düzenlenmiştir.
Otoyolu hangi araç tipleri kullanabilecek?
Yayaların, hayvanların, motorsuz araçların, lastik tekerlekli traktörlerin, iş makinelerinin ve bisikletlilerin otoyolu kullanmaları yasaktır. Bunların dışında kalan ve karayollarında kullanılabilen diğer motorlu araçlar otoyolu kullanabileceklerdir.
Köprüden yaya olarak veya bisiklet ile geçilebilecek mi?
1915Çanakkale Köprüsü ve buna bağlı otoyol kesimi, yaya, hayvan ve motorsuz araçların giremediği, ancak izin verilen motorlu araçların yararlandığı ve trafiğin özel kontrole tabi tutulduğu Erişme Kontrollü Karayolu olarak trafiğe açılmıştır.
Köprünün boğazdan yapılacak ticari geçişlere etkisi nasıl olacak?
1915Çanakkale Köprüsü Çanakkale Boğazı'ndaki ticari gemilerin geçişlerini etkilemeyecek ve bölgede riskleri arttırmayacak şekilde tasarlandı.
Uluslararası standartlara uygun olarak gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda yeni ticari gemi seyrüsefer hattı ve yüksekliği belirlenmiş ve 14 Ağustos 2019 tarihli Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Yönetmeliği ile yürürlüğe konmuştur. Bu yönetmeliğe göre köprünün olduğu bölgede yeni navigasyon genişliği 70 metre yükseklik ve 1600 metre genişlik olacak şekilde düzenlendi.
Güçlü bir deprem ve tsunami gerçekleşirse Köprü zarar görür mü?
1915Çanakkale Köprüsü’nün bulunduğu konum itibarıyla deprem sırasında davranışı çok önemli. Bu bilinçle, Karayolları Genel Müdürlüğü, 2475 yılda bir olacak kadar şiddetli depremlerde dahi köprünün hizmetine devam etmesi şartını koydu ve hem 1915Çanakkale Köprüsü’nde hem de Otoyol Viyadükleri’nde tasarım bu bilinçle yapıldı.
Köprü’nün gözle görünmeyen ama deprem sırasında güvenliğini artıran bir özelliği ise temellerinin zemine sıkıca bağlanmak yerine bir çakıl tabakasının üstüne serbestçe oturuyor olması. Deprem vurduğunda, zemin temellerin altından kayarak deprem yüklerinin sadece bir kısmının köprüye aktarılmasını sağlayacak.
Köprünün tüm ağırlığını taşıyan temellerinin altında aslında 40 metreden uzun çelik kazıklarla sağlamlaştırılmış bir zemin var. Ama, kazıklar temellere bağlanmadı. Araya özel kırma taştan yapılmış bir çakıl tabakası serildi. Bu tabakanın çok hassas teşkil edilmesi gerekiyor çünkü temel üstüne geldiğinde farklı oturmalar olmaması ve temelin düz kalması gerekiyor. Elli metre denizin dibinde beş santimetre hassasiyetle bir futbol sahasının iki katı kadar alanda çakıl sermek teknolojik olarak çok zor, bu iş için özel olarak geliştirilmiş bir robot kullanılarak deniz dibinde bu işlem çok büyük bir hassasiyetle gerçekleştirildi.
Güzergah
Otoyol nereden başlayıp nerede bitiyor? Kaç Kilometre?
1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi Tekirdağ'ın Malkara ilçesi ile Çanakkale'nin Lapseki ilçesini birbirine bağlayan ve yaklaşık 5 km'lik 1915Çanakkale Köprüsü'nü de içeren 89 km'lik otoyolu ve 12 km'lik bağlantı yollarını kapsamaktadır.
Otoyola hangi kavşaklardan giriş sağlanacaktır?
1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu'na giriş ve çıkışlar 6 adet kavşaktan gerçekleşecek. Bu kavşaklar Avrupa yakasında Malkara, Kavakköy-Evreşe, Gelibolu Kuzey ve Gelibolu Güney; Asya yakasında Lapseki ve Çanakkale’den oluşmaktadır.
Köprü hangi noktaları bağlayacak?
1915Çanakkale Köprüsü Avrupa yakasında Gelibolu ilçe merkezinin 10 km güneyindeki Sütlüce köyü ile Asya yakasında Lapseki ilçesini birbirine bağlıyor.
Köprünün konumu nasıl ve neye göre belirlendi? Köprü neden boğazın daha dar olduğu bir noktaya yapılmadı?
1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi'nin güzergahı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından farklı disiplinlerden birçok kriter dikkate alınarak yapılan fizibilite çalışmaları ile belirlenmiştir. Çanakkale Boğazı'nın daha dar kısımlarının Gelibolu Yarımadası'nın daha güneyinde yer alması ve bu alanların hem doğal hem de tarihi olarak büyük öneme sahip olması bu süreçte en önemli unsurlardan biri olmuştur.
Ücretlendirme ve Ödeme Yöntemleri
Geçiş ücretini 15 gün içerisinde ödemezsem ne olur?
Otoyoldan, geçiş ücreti ödenmeden çıkış yapılan tarihi izleyen 15 gün içinde İhlalli Geçiş Bildirimi üzerinde belirtilen ödeme kanalları aracılığıyla ödeme yapılmadığı takdirde, ücret ödenmeden giriş çıkış yapılan mesafeye ait geçiş ücreti ile birlikte ceza ödemeniz gerekecektir.
Söz konusu ceza tutarı, ödemesiz geçiş tarihini izleyen 45. güne kadar yapılacak olan geçiş ücreti ödemelerinde geçiş ücretinin 1 katıdır. Ödemesiz geçişi izleyen 45 günden sonra geçiş ücretinin 4 katı para cezasını geçiş ücreti ile birlikte ödemeniz gerekmekte olup aksi halde bu tutarın tebligat, avukatlık ücreti, vergi, diğer takip masrafları ve faizi ile birlikte tahsili için hukuki süreç başlatılır.
Gişelerden geçerken hız sınırlaması var mı?
Evet. Gişe alanlarında hızınız 20 km/saati geçmemelidir. Buna rağmen önünüzdeki aracın herhangi bir nedenle durması ihtimaline karşın takip mesafenizi korumalı ve gerekiyorsa hızınızı daha da azaltmalısınız.
HGS Abonesiyim giriş gişelerinde herhangi bir nedenle bariyer açılmazsa ne yapmalıyım?
Giriş gişelerimizin hepsinde bilet verme makinesi bulunuyor. Bu durumda bilet makinesi üzerinde bulunan butona basıp bilet alarak otoyola giriş yapabilirsiniz. Bu bilet üzerinde aracınızın plakası, giriş yapılan gişe kodu, tarih ve saat gibi bilgiler bulunacaktır. Çıkışta mutlaka NAKİT gişelerine gitmeniz ve ödemenizi Kredi Kartı/Banka Kartı/Nakit olarak yapmanız gerekmektedir. Sorunun devam etmesi halinde HGS etiketinizi değiştirmeniz gerekmektedir.
Otoyola girişte ve çıkışa niçin bariyer var?
Otoyolda ödemeler kullanılan mesafeye göre yapılmaktadır. Nakit müşterilerin ya da etiketinde sorun olan HGS müşterilerinin araçlarının giriş kayıtlarının plaka bilgisi ile yapılmaması durumunda bu kişilerin de bilet alarak otoyola giriş yapmalarını temin edebilmek amacıyla girişlere bariyer konulmuştur. Çıkışlarda ise Nakit gişelerde kontrollü geçişi temin etmek, HGS gişelerinde ise herhangi bir nedenle etiket vasıtasıyla geçiş ücretinin tahsil edilememesi halinde kullanıcıların farkında olmadan ihlalli (ödemesiz) geçiş yaparak mağdur olmalarını engellemek için bariyer bulunmaktadır.
Otoyol geçiş ücreti (nasıl ödeyebilirim) kredi kartı veya banka kartı ile ödeyebilir miyim?
Otoyolumuzun gişeli bölgelerinde, kullandığınız mesafeye göre ücretinizi Kredi Kartınızla, Banka Kartınızla ya da Nakit olarak çıkış gişesinde ödeyebilirsiniz. Serbest geçiş bölgelerini kullandığınız takdirde HGS ile geçiş ücreti ödenemediği durumlarda www.1915canakale.com adresinden, QNB Finansbank şubeleri, QNB Finansbank ATM’leri, QNB Finansbank internet bankacılığı uygulaması, QNB Mobil ile Türkiye İş Bankası şubeleri, Türkiye İş Bankası ATM’leri, Türkiye İş Bankası internet bankacılığı uygulaması üzerinden ödeyebilirsiniz.
Gideceğim mesafeye göre ödeyeceğim ücreti nasıl öğrenebilirim?
www.1915canakkale.com web sitesinde ana sayfada yer alan Ücret Hesaplama bölümüne tıklayarak ödemeniz gereken güncel ücreti hesaplatabilirsiniz.
Gişelerde herhangi bir sebepten dolayı ödeme yapmazsam sonrasında ne yapmam gerekir?
Böyle bir durumda aracınıza ait bir İhlalli (Ödemesiz) Geçiş Bildirimi düzenlenerek gişelerde araç sürücüsüne teslim edilmektedir. Söz konusu bildirimde belirtilen ödeme kanalları aracılığıyla 15 gün içinde geçiş ücretinizi cezasız olarak ödeyebilirsiniz.
HGS Abonesiyim, otoyol geçiş ücretini HGS ile ödeyebilir miyim?
Evet. Otoyolda Elektronik Ödeme sistemleri kurulmuş olup, giriş ve çıkış gişelerinde HGS şeritlerini kullanarak ödeme yapabilirsiniz. Çıkış gişelerine geldiğinizde HGS hesabınızda yeterli bakiyeniz olup olmadığı otomatik olarak sorgulanacak ve ilgili bankadan ödeme provizyonu alınması halinde geçiş yapmanıza izin verilecektir. Geçiş anında hızınızı 20 km/saatin altına düşürünüz ve önünüzdeki araçla takip mesafenizi koruyunuz. Herhangi bir nedenle geçiş anında provizyon alınamaması (yetersiz bakiye, haberleşmenin aksaması vb. nedenlerle) durumunda çıkış şeridinde bekleyiniz, gişe personeli gişede ödeme yapma ya da ihlalli (ödemesiz) geçiş yaparak 15 gün içinde ödeme yapma tercihinize göre size yardımcı olacaktır.
Otoyolda geçiş ücretini nasıl ödeyebilirim?
HGS etiketiniz varsa girişte ve çıkışta HGS gişelerini kullanarak ödeme yapabilirsiniz. HGS etiketiniz bulunmuyorsa, girişte Nakit gişelerinden bilet alıp, çıkış gişelerinde biletinizi gişe görevlisine vererek sistem tarafından hesaplanan ücreti Kredi Kartı/Banka Kartı/Nakit olarak ödeyebilirsiniz.
Araç sınıfları nelerdir?
Ücretli karayolunu, tünelleri ve köprüleri kullanacak araçlar geçiş ücreti toplamaya esas olarak aşağıdaki 6 (altı) sınıfa ayrılır;
- 1. Sınıf araç: Aksları arasındaki mesafe 3,20 metreden kısa olan 2 akslı araç
- 2. Sınıf araç: Aksları arasındaki mesafe 3,20 metreden uzun veya eşit olan 2 akslı araç
- 3. Sınıf araç: 3 akslı araç
- 4. Sınıf araç: 4 ve 5 akslı araç
- 5. sınıf araç: 6 veya daha fazla akslı araç
- 6. sınıf araç: L3, L4, L5, L7 sınıfı motosiklet
Gişe kullanım kuralları nelerdir?
Gişelerde geri hareket etmek tehlikeli ve yasaktır. Bundan dolayı mükerrer ücret tahsilatı gerçekleşebilir. Otoyol güvenliği ve ücret farklılığı yaratılmaması için, bulunduğunuz gişe kulvarından işlemlerinizi tamamlamanız gerekmektedir. Giriş ve çıkış gişelerimizde bariyer bulunduğu için geçiş hızınızı düşürerek bariyerin açılmasını beklemeden geçiş yapmayınız. Aksi durumda araç ve bariyer hasarı oluşabilir.
İhlalli geçiş önlemesi için alınması gereken tedbirler nelerdir?
Araçta HGS bulunduğundan ve hesapta yeterli bakiye olduğundan emin olunmalıdır. Diğer ücretli geçişlerden dolayı bakiyenin yetersiz kalması ihtimaline karşın bakiye tutarı daima yeterli seviyede tutulmalıdır. Geçiş ücretlerinin sorunsuz ödenebilmesi için etiket sağlayıcınıza otomatik ödeme talimatı vermenizi tavsiye ederiz. HGS etiketinin aracın ön camına düzgün bir şekilde yerleştirildiğinden, cihaz veya etiketin okunması için doğru alana takıldığından ve HGS etiketinin aktif olduğundan emin olunmalıdır. Aracın plakası temiz ve okunabilir olmalıdır. Aracın plakası temiz ve okunabilir olmalıdır. Farklı bir araç tipine veya plakaya ait HGS kullanılmamalıdır. İhlalli geçişler www.1915canakkale.com adresinden kontrol edilebilir. En doğru sonucu almak için geçişten sonraki 2 gün içerisinde mutlaka kontrol edilmeli, ihlalli geçiş görünmesi durumunda www.1915canakkale.com, QNB Finansbank şubeleri, QNB Finansbank ATM’leri ve QNB Finansbank internet bankacılığı uygulaması ile Türkiye İş Bankası şubeleri, Türkiye İş Bankası ATM’leri, Türkiye İş Bankası internet bankacılığı uygulaması ya da HGS bakiyesine yükleme yapılarak geçiş ücreti cezaya düşmeden ödenmelidir. İhlalli geçişe ve ihlalli geçiş yaptırımlarına maruz kalmamanız için HGS etiketini, bu hizmeti size sağlayan kuruluşların verdiği bilgi ve kullanım kılavuzlarına uygun kullanmanızı öneririz.
Geçişlerimle ilgili bilgileri nereden öğrenebilirim?
Geçişlerinizi, www.1915canakkale.com adresinde Online İşlemler bölümünden sorgulayabilirsiniz.
Ayrıca, 0850 399 1915 numaralı Çağrı Merkezimizi arayarak veya musterihizmetleri@1915canakkale.com adresine e-posta göndererek bilgi alabilirsiniz.
İhlalli/Cezalı geçişler için SMS gönderim zorunluluğu bulunmakta mıdır?
HGS ihlalli geçişlere ilişkin bildirim için, 6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Hizmetleri Hakkında Kanun uygulanmakta olup, şirketlerimizin tabi olduğu diğer mevzuat hükümleri de dahil olmak üzere, ihlalli geçiş için Şirketlerimizin herhangi bir bildirim yapma yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Son güne kalan ihlalli geçiş ödemeleri için yapılması gerekenler nelerdir?
Geçiş yapılan araca kayıtlı eski veya geçiş tarihini izleyen 15 gün içinde açılmış yeni HGS etiket hesabının bulunması halinde, cezasız dönem içerisinde geçiş ücreti bu hesapların herhangi birinden otomatik olarak tahsil edilmeye çalışılacaktır. Ancak, otomatik tahsilatın yapılamaması araç sahibinin ödemeye ilişkin sorumluluğunu ortadan kaldırmayacağı gibi, böyle bir durumda 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu’na herhangi bir sorumluluk da atfedilemez.
SON GÜNE KALAN ihlalli geçiş ödemelerini mutlaka alternatif ödeme kanalları olan www.1915canakkale.com ve QNB Finansbank şubeleri, QNB Finansbank ATM’leri, QNB Finansbank internet bankacılığı uygulaması ve Türkiye İş Bankası şubeleri, Türkiye İş Bankası ATM’leri, Türkiye İş Bankası internet bankacılığı uygulaması üzerinden gerçekleştiriniz.
HGS hesabına yapılan ödemenin o güne ait otomatik tahsilat sorgusu sonrasına denk gelebileceği ve bu nedenle tahsilatın yapılamayabileceği için etiket hesabına yapılacak ödemelerin son güne bırakılmaması çok önemlidir.
HGS aboneliğini nasıl alabilirim? HGS nereden alınır?
- HGS'yi PTT şubelerinden veya anlaşmalı bankalar ve petrol ofislerinden alabilirler.
- HGS veren anlaşmalı bankalar
- Ziraat Bankası, Vakıfbank, Türkiye İş Bankası, Garanti Bankası, Denizbank, Akbank, Yapı Kredi Bankası, Kuveyt Türk, Albaraka Türk, QNB Finansbank, TEB.
HGS bakiyesi nasıl yüklenir?
HGS ürün satış ve bakiye yükleme işlemleri tüm PTT işyerleri, anlaşmalı GSM şirketleri, anlaşmalı bayilikler, anlaşmalı petrol şirketleri ve anlaşmalı bankalar aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. PTT işyerleri aracılığı ile alınan ürünler için de PttAVM üzerinden online bakiye yüklemesi yapılabilmektedir.
HGS ürün bakiyemi ve geçişlerimi nasıl öğrenebilirim?
0 850 460 60 60 ya da 444 1 788 numaralı müşteri hizmetleri numarasını arayabilirsiniz. HGS hesabınızla ilgili bakiye ve geçiş bilgilerine ve HGS geçiş ihlal cezalarına, http://hgsmusteri.ptt.gov.tr adresli internet sayfasından ulaşabilirsiniz. Belirtilen internet adresine üye olarak kullanıcı hesabınızla ilgili bilgilerinize ulaşabilirsiniz. HGS geçiş ve ihlal bilgilerine ait tüm düzeltme, inceleme ve itiraz işlemleri Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılmakta olup HGS geçişlerinizle ilgili bu taleplerinizi hgs@kgm.gov.tr e-posta adresine gönderebilirsiniz veya 0 850 460 60 60 KGM HGS Çağrı Merkezine iletebilirsiniz. HGS ile ilgili ayrıntılı bilgiye ve HGS geçiş ihlal cezalarına hgsmusteri.ptt.gov.tr sayfasından ulaşabilirsiniz.
Gişelerde hangi para birimi ile ödeme yapılabilir?
USD ve EUR para cinsinden ödeme yapabilirsiniz.
Her gişeden nakit ödeme yapabilir miyim?
Nakit ödemeleriniz için SADECE NAKİT gişelerini kullanınız.
Yabancı araçlar için bilgilendirme
HGS etiketi olmayan yabancı araçların NAKİT gişelerinden işlem yapması gerekmektedir. Ayrıca kurumsal internet sitemizdeki ingilizce versiyon sayfasından bilgi alabilirsiniz.
Çevre
Proje çevreye zarar veriyor mu?
Proje kapsamında uluslararası standartlarda bir Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) çalışması gerçekleştirilmiştir. Projenin muhtemel tüm riskleri tespit edilerek bu konularda gerekli önlemler belirlenmiştir. Bu konuda hazırlanan raporlara web sitemizin sürdürülebilirlik bölümünden ulaşabilirsiniz.
Köprü inşaatının deniz yaşamına etkisi var mı? Canlıların korunması için yapılan çalışmalar nelerdir?
Proje kapsamında yürütülen uluslararası standartlardaki çevresel çalışmalar kapsamında deniz yaşamına muhtemel olumsuz etki edecek faaliyetler tespit edilmiş ve bu konuda alınacak önlemler belirlenmiştir.
Örneğin köprü kule temellerinde yapılan kazık çalışmalarının, Çanakkale Boğazı'nı kullanarak göç eden bazı yunus türlerini olumsuz etkileyebileceği tespit edilmiş ve bu konuyla ilgili uzmanlar görevlendirilerek özel protokoller uygulanmış; gerektiği durumlarda inşaat yapım faaliyetleri durdurulmuştur.
Ayrıca Akdeniz'de koruma altındaki bir tür olan Pinna Nobilis adındaki kabuklu türünün köprünün deniz yapıları sebebiyle etkilenebileceği tespit edilmiş ve bu konuda Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ile ortak gerçekleştirilen çalışma ile 1000'in üzerinde canlı güvenli alanlara taşınmıştır.
Proje deniz trafiğini tehlikeye düşürüyor mu?
Projenin inşaat ve işletme dönemlerini kapsayan detaylı bir Denizcilik Çevresel ve Sosyal Risk Değerlendirmesi çalışması gerçekleştirilmiş, önlemler belirlenerek uygulanmaya başlanmıştır.
Bu kapsamda çalışma alanları radar vericili şamandıralarla işaretlenmiştir. Ayrıca projede kullanılan motorlu-motorsuz tüm deniz araçlarına radar vericisi yerleştirilmektedir. Bölgedeki balıkçılara ve feribot işletmesine inşaat işleriyle ilgili düzenli bilgi aktarılmaktadır. Proje deniz trafiğini tehlikeye düşürmemektedir.
İşletme
Otoyol ve Köprüyü kim işletiyor?
1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi Yap-İşlet-Devret modeli kapsamında ihale edildiğinden, Proje'nin yapımı ve işletmesi Çanakkale Otoyol ve Köprüsü İnşaat Yatırım ve İşletme A.Ş. (ÇOK A.Ş.) tarafından verilen teklif süresince gerçekleştirilmiş olup, bu süre sonunda Köprü ve Otoyol Karayolları Genel Müdürlüğü'ne devredilecektir.
Köprünün işletmesi kaç yıl sürecektir?
1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu'nun yapım dahil toplam süresi 16 yıl 2 ay 12 gün olup, bu süre sonunda 1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Karayolları Genel Müdürlüğü'ne devredilecektir.
Güvenlik
Otoyoldan çıkışta neden bariyer var?
Nakit gişelerde kontrollü geçişi temin etmek, HGS gişelerinde ise herhangi bir nedenle etiket vasıtasıyla geçiş ücretinin tahsil edilememesi halinde kullanıcıların farkında olmadan ihlalli (ödemesiz) geçiş yaparak mağdur olmalarını engellemek için bariyer bulunmaktadır.
Gişelerden geçerken hız sınırlaması var mı?
Evet. Gişe alanlarında hızınız 20 km/saati geçmemelidir. Buna rağmen önünüzdeki aracın herhangi bir nedenle durması ihtimaline göre takip mesafenizi korumalı ve gerekiyorsa hızınızı daha da azaltmalısınız.
Otoyolda acil durumda yardıma ihtiyacım olduğunda arayabileceğim bir telefon numarası var mı?
Otoyol güzergahında seyahat ederken kaza, yaralanma, yangın ve benzeri ACİL durumlarla karşılaşılması halinde yardım talep etmek için 7/24 çalışan 161 Yol Yardım hattını ücretsiz arayabilirsiniz.
Ayrıca; 112 Acil Yardım Hattı'nı da ücretsiz arayabilirsiniz. İhtiyacı olan başka birilerinin de bu hatları arayabileceğini unutmadan lütfen hatları gereksiz yere meşgul etmeyiniz.
Genel Proje Bilgileri
Kamu - Özel Sektör İşbirliği nedir?
Kamu – Özel Sektör İşbirliği; kamu ile özel sektör arasında bir malın veya hizmetin topluma sunulması için yapılan kurumsal ve sözleşmeye dayalı bir işbirliğidir. Ülkemizde, Yap-İşlet-Devret (YİD), Yap-İşlet (Yİ), Yap-Kirala-Devret (YKD) ve İşletme Hakkı Devri (İHD) olmak üzere dört temel Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeli uygulanmaktadır. 1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu, YİD modeli ile ihale edilmiş bir projedir.
Yap - İşlet - Devret Modeli nedir?
Yap-İşlet-Devret modeli, bir kamu altyapı yatırım veya hizmetinin finansmanı özel bir şirket tarafından karşılanarak gerçekleştirilmesi ve proje bitiminde kamu tarafından belirlenen bir süre içinde bu hizmet bedelinin işletme gelirleriyle geri ödenmesi esasına dayanır. Bu yapılanmada esas hedef hem kamusal hizmetlerin daha etkin ve kaliteli sunulması hem de devletin asli görevlerine yoğunlaşması ile toplumsal refahın artırılmasının sağlanmasıdır. Model sayesinde hem yeni finansman kaynağı bulunmakta hem de hizmetlerin üretiminde etkinlik sağlanmaktadır.
Köprü ve otoyol pratikte kullanıcıya ne gibi faydalar, avantajlar sağlayacak?
1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu'nun hizmete alınmasıyla kullanıcılara daha güvenli ve kaliteli bir yolculuk imkanı sağlanacak, sürüş mesafelerinin kısalmasıyla birlikte yakıt ve zaman tasarrufu artacaktır.